Телефонуйте з 9:00 до 18:00

Постійні блекаути можуть призвести до масових банкрутств бізнесу в Україні


Ключові акценти:

  • За результатами опитування, 65% середніх за розміром компаній стверджують, що блекаути можуть призвести до закриття їхнього бізнесу.

  • Понад 80% респондентів зізналися, що не мають чіткого плану дій в умовах перманентних перебоїв з електропостачанням.

  • Представники банків пояснюють зростаючий попит на кредити для впровадження енергонезалежних проєктів, залежністю багатьох бізнесів від безперебійного доступу до електрики.

  • Експерти наполягають на необхідності досягнення енергетичної автономії, а уряд розглядає можливість стимулювання переходу підприємств на власну генерацію струму.

Критична ситуація для бізнесу!
Згідно з опитуванням 300 середніх за масштабами бізнес-клієнтів Ощадбанку (виправлено на прохання банку. – Ред.), підприємці вбачають у відключеннях електроенергії серйозну загрозу банкрутства. 65% респондентів зазначили, що такі перебої можуть критично позначитися на їхній діяльності, поставивши під удар саме існування компанії. Водночас 80% опитаних визнали, що не мають чіткого плану антикризових заходів у зв'язку з постійними збоями в енергопостачанні.

Денис Самчук, заступник директора департаменту продажів мікро-, малого та середнього бізнесу Ощадбанку, пояснює, що функціонування багатьох бізнесів переважно залежить від доступу до електроенергії. Зокрема, це стосується підприємств, які зберігають свою продукцію у холодильних установках. "Зараз підприємці активно цікавляться можливими варіантами енергообладнання. До війни багато хто встановлював сонячні панелі, проте в нинішній ситуації вони не забезпечують повної автономії. Дизельні генератори також не завжди мають достатню потужність для безперебійного виробничого процесу. Тож ситуація справді критична", - зазначає банкір.

Заклики до енергонезалежності:
Олена Дмітрієва, перша заступниця голови правління банку "Глобус", переконана, що підприємцям варто покладатися передусім на власні сили у досягненні енергетичної автономії. "Кожен бізнес, який хоче вижити, має самостійно реалізувати проєкт енергонезалежності. Потрібно усвідомити, що якщо держава не впорається, то власними силами доведеться вирішити цю проблему", - наголошує експертка.

Водночас така ситуація стимулює зростання попиту на кредитування енергонезалежних проєктів. Після масштабних блекаутів восени 2022 року чимало українських компаній здобули досвід автономного енергозабезпечення. Наразі значна частка вітчизняного бізнесу вже оснащена генераторами. Втім, встановлення сонячних панелей чи іншого обладнання не лише забезпечує енергонезалежність, а й дає можливість продавати надлишки виробленої електроенергії.

Важливо! Уряд розглядає можливість запровадження стимулів для заохочення бізнесу до переходу на власну генерацію струму. Згідно з оцінками експертів, є ймовірність скасування ввізного ПДВ на енергетичне обладнання.